Nagycsoport

Nagycsoport: részvétel és képzelet

Társadalmi folyamatokban történő részvételünkben meghatározóak vágyaink, elvárásaink, csalódástól való félelmeink. Egyéni múltunk tapasztalataival és az itt-és-most elvárásaival veszünk részt a szociális rendszerekben. E folyamatokban történő részvételünk fontos kettőssége, hogy mennyiben vagyunk elszenvedői és mennyiben vagyunk alakítói az eseményeknek. A nagycsoport célja, hogy a részvétel reális és elképzelt módjából eredő dilemmák tanulmányozása révén lehetőséget nyújtson a rendezvény által felkínált témához való viszonyunk tanulmányozására.

A három napos rendezvényt 4×90 perces nagycsoport ülés kíséri végig. Ezeken valamennyi résztvevő, szervező, szereplő (csoportvezetők, előadók) részt vesz. A nagycsoport strukturálatlan, a verbális kommunikáció szabad kapcsolódására épül. A témát az itt és most dinamikája bontja ki.

A nagycsoportvezetők (kettős vezetés) a csoport és egyéni folyamatok vizsgálatát támogató biztonságos keretek kialakítására és fenntartására törekednek. Beavatkozásaik célja elősegíteni az elképzelt és megvalósuló részvétel dinamikájának személyes szinten történő tanulmányozását, reflektálását. Ezzel lehetőséget teremt, hogy közösen tanuljunk a rendszerszintű kapcsolódásainkból.

Ezáltal elemezhetővé válik, hogy

  • milyen nyílt és rejtett tényezők határozzák meg, és egyéni szinten mi kapcsolja össze az egyéneket alcsoporttá, az alcsoportokat nagycsoporttá?
  • milyen elképzelt és reális szabályokat alakítunk ki résztvevőként?
  • milyen élmények érnek és milyeneket teremtünk szociális rendszer részeként?
  • milyen fantáziák aktiválódnak a részvétel vágyával és veszélyeivel kapcsolatban?
  • milyen rejtett tabukkal, ideálokkal, rejtett előítéletekkel próbáljuk elhárítani a részvétel okozta megterhelést, szorongást?
Hírdetés
%d blogger ezt szereti: