Szociodráma

A szociodráma módszer

<A teremben körülbelül harmincan ültünk, kört alkotva.  Némi bemelegítő gyakorlat után 5-6 fős csoportokra osztva egy jelenetben kellett bemutatnunk, milyennek találjuk a politika és a civil szféra viszonyát. Én egy civil aktivista szerepét játszottam három másik társammal, és megpróbáltuk megakadályozni, hogy két politikus szétzúzza az együttműködésünket. Azt éltem át, hogy miközben civil társaimmal szorgalmasan dolgoztunk az általunk helyesnek ítélt társadalmi feladaton, észre sem vettük, hogy egy diktátor átvette a hatalmat. Bár társadalmi változásokra éber egyénnek tartom magamat, mégis meglepődve szembesültem, milyen gyorsan beállt egy, az én életemet is nagyban befolyásoló változás anélkül, hogy bármit tehettem volna ellene, miközben „én csak a munkámat végeztem.” A diktátor szerepét játszó egyén később elmondta, magányosnak érezte magát a vezetői emelvényen, és zavarta, hogy távol kerül a néptől.> – írta Dorka Anett a Socfest-en, aki részt vett egy szociodráma workshopon. Az egész írás itt olvasható http://socfest.hu/egyeb/tudomany/te-mit-politizalsz-szociodrama-workshop

Tudjuk-e, hogy milyen a másik helyében lenni? A szociodráma csoportmódszer www.enazohelyukben.blogspot.hu  segítségével közvetlen tapasztalatot szerezhetünk ezekről a történésekről, és a történéseket mozgató viszonyokról. A csoporton részt vevők a saját bőrükön, élményszerűen tapasztalhatják, hogy milyen a másik ember, csoport pozíciójában, szerepében cselekedni, és hogy ez a szerepcsere megváltoztathatja a saját pozícióból való működést. Továbbá azt, hogy milyen külső és belső akadályai lehetnek a társadalmi párbeszéd megvalósulásának, és hogyan lehet mindevvel együtt mégis termékeny dialógust folytatni és együttműködni olyanokkal is, akikkel nem értünk egyet. Leggyakoribb felhasználási területei: speciális élethelyzetekből adódó konfliktusok, előítéletek, kisebbségi feszültségek feldolgozása, történelmi, politikai, társadalmi kérdések feldolgozása, szervezeti, hatékonysági kérdések. A szociodráma azokban az országokban honosodott meg leginkább, ahol a társadalmi és politikai rendszerváltások gyakoriak voltak (pl. Dél-Amerika). A 2. világháború után Németországban, a dél-szláv testvérháború után, az izraeli nemzetiségi/vallási ellentétek társadalmi traumái kapcsán, valamint a társadalmi mobilitás következtében kialakuló bevándorlók, és helyi lakosok közti gyakran véres konfliktusok esetén világszerte alkalmazzák a békétlenségek rendezésére, a párbeszéd kialakítására, a csoportok közti együttműködés serkentésére, támogatására.

Rövid és hosszú távú célja a társas / társadalmi nehézségek, problémák, békétlenségek, konfliktusok, játék útján, azaz a saját és a mindenkori másik fél szerepében, pozíciójában való cselekvésen keresztül való tapasztalatszerzés, megértés, attitűdváltozás, cselekvésmódosítás.

Minden szervezetnek, amely a közös felelősség egy részét vállalja, szerepet kellene cseréljen mindazokkal, akiket ellenségükként, ellenfelükként vagy ellentétes gondolkodásúakként határoznak meg. Ez vonatkozik a politikusokra, pedagógusokra, szabadidős tevékenységek vezetőire, terapeutákra, stb.

A CCH szociodráma csoportját Kökény Veronika vezeti.

Hírdetés
%d blogger ezt szereti: